Sommer, sol, søndag og TROS:SPEKTER – se bilder fra søndag!

Etter lørdagens forsmak på hva Spekter har å by på, var ikke forventningene noe lavere til søndagen. Sola skinte over Kalvøya også denne dagen og Tros:Spekter preget seminarlista. Dagen startet som vanlig med morgenshow ledet av Maria og Sven. Deretter gikk deltakerne ut i sola klare til en ny festivaldag. Lowstoft hadde sin konsert på amfiscenen og satte en herlig sommerstemning som ramme for dagen. 

Se bildegalleri nederst

Bli med på boblefotball

Frivillige i idrettsbua gjør det klart for boblefotball. Boblefotball er fotball med fem på laget og kampen varer i fem minutter. Deltakerne trer på seg en stor boble og etter det er det bare å sette i gang. Hyl, latter og roping høres fra sletta. Hvem som vinner er nok ikke det viktigste, da det ser ut til at deltakerne har nok med å holde seg på bena.

Boblefotball: Deltakerne synes å ha mer enn nok med å holde seg på beina 🙂 Foto: C. Svabø

Pappas pizza & Mammas bakeri

Deltakerne har jo lunch med på festivalen, men SPEKTER har fått en ubestridt favoritt blant festivaldeltakere. Køen er tidvis lang for å skaffe seg disse hjemmelagde godbitene. Navnene ”Pappas pizza” og ”Mammas bakeri” er ikke tilfeldig valgte navn. Det er nemlig mammaene til de to festivalsjefene Julie og Erik som står for bakingen.

Populært med hjemmebakst. Foto: T.J.Wang

Etterspørselen er større enn forventet i år, så dagene går med til baking, sier Guro. I tillegg så har jo venninner av meg og festivalsjefene selv måttet bake litt for å få det til å gå opp. 160 skoleboller er sendt opp til Kalvøya, og 160 nye kommer i ettermiddag. Til neste år så må vi nok legge av litt mer i fryseren gjennom året, sier Guro.

F.v. Mammaene til festivalsjefene Julie og Erik.

I en SMS litt senere kommer det fra Guro: ”Mor til Erik har til nå levert 796 skoleboller til Spekter!”. Det er med andre ord ingen ting å si på dugnadsånd! Det  er jo veldig gøy å bidra! I år har vi også tatt med takken ,slik at det er salg av nystekte lapper også. Det har også slått an.

Hvorfor tror du bollene, pizza og lappene slår så godt an? 

Ungdommen er kanskje ikke så bortskjemte på hjemmebakst så det kan jo være derfor.

Press: en psykt viktig samtale

Den psykiske helsen til unge har fått økende oppmerksomhet de siste årene, og flere tar i bruk en stemme i media og blant venner for å snakke om opplevde urimelige forventninger og prestasjonspress. Ungdom som har hevet sin stemme deler tanker og erfaringer fra eget liv.  Rakel Øfsti Nesje, for mange kjent som Linn i serien SKAM, var en av dem som satt i panelet.  Etter å ha slitt med spiseforstyrrelser over lengre tid, satte hun og en venninne i fjor opp danseforestillingen «Spise, ikke [ ], spise». På seminaret så debatterte man konkrete tiltak for hva som skal til for å lempe på dette presset unge kjenner på.

Rakel, også kjent som Linn fra SKAM, har slitt med spiseforstyrrelser og satt i panelet som reflekterte over prestasjonspresset unge kjenner på. Foto: J. Grøsland

Konfirmantleder Anne Birgitte fra Haugesund var med på seminaret.

Hva synes du om seminaret? 

 Jeg synes seminaret var bra. Kom litt sent, men det jeg var med på var veldig bra!

 Lærte du noe nytt? 

Jeg lærte nok ikke noe nytt, men håper at de ungdommene som var med lærte noe. Teltet var jo proppfullt og trakk mange. Rakel (Linn) fra Skam var nok en viktig grunn til at mange kom, men også at mange kjenner seg igjen i tematikken, sier Anne-Birgitte. Panelet var flinke til å svare på spørsmål og sparre med hverandre, noe som gav gode svar og refleksjoner. Det er alltid sterkt å høre om unge som sliter, og derfor var det også flott å se at panelet ikke tok lett på å svare ungdommene på de spørsmålene som de hadde. Dette burde vi gjort obligatorisk for konfirmantene å være med på fordi både temaene og svarene var så gode, sier Anne- Birgitte.

Konfirmantleder Anne Birgitte syntes både temaene og svarene på seminaret om press og psykiske plager blant ungdom var gode. Foto: Thea Solstad

 Etter seminaret i dag, hva tror du skal til for å lempe på presset unge føler? 

Fikk ikke noen nye ideer og tanker, men mer bekreftet at det er viktig å se og lytte til ungdommene. Det er jo faktisk mange som sliter, så det er alltid viktig å snakke om det. Anne Birgitte forteller at Rakel hadde et godt poeng med at det er viktig å bekrefte at mange sliter, men være oppmerksomme på å ikke normalisere det for mye, slik at ungdommer som forteller om press ikke blir tatt på alvor. Jeg likte også veldig godt et av de siste spørsmålene fra ungdommene om hvordan man kan være en god venn når noen sliter. Svaret var at det å bare være der ofte kan være godt nok. Ikke alltid at man orker å snakke om det, men å vite at man har noen kan ofte være nok.

Gudstjeneste og hagefest

Dagen fortsatte med Gudstjeneste for alle deltakere, en storstilt konsert av Ole Børud med band, og kvelden senket seg over Kalvøya med blant annet Marthe Wang på Hagefesten.

Se bilder fra Gudstjenesten

Se bilder fra konserten med Ole Børud

27. juni 2017